• Vedeli ste o tom, že dnes je Deň vody?
          • Vedeli ste o tom, že dnes je Deň vody?

          • „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi“  Leonardo da Vinci   

            Nám to pripomenuli naši prváčikovia. Počas dopoludnia na vyučovacích hodinách plnili rôzne "mokré úlohy." Pri činnostiach, medzi ktorými bola napríklad improvizácia a dramatizácia kolobehu vody v prírode, zažili aj kopec zábavy a smiechu. Ale dôležité je, že sa dozvedeli, aká je voda pre život nevyhnutná. Deťúrence vedia vymenovať, kde a na čo vodu potrebujeme, ale aj to, že sa nachádza aj v telách živočíchov a rastlín. Všetci vedia, že bez nej by neexistoval život na Zemi. Tiež ovládajú, koľko percent v tele človeka voda tvorí. No schválne, ste lepší ako oni? (správna odpoveď: u dospelého človeka tvorí voda priemerne 55 až 75 % hmotnosti, čo sú približne dve tretiny hmotnosti tela) Ale dozvedeli sa i to, že: je najdôležitejšou zlúčeninou na zemskom povrchu. Pokrýva 70 % povrchu, dávajúc planéte nádhernú modrú farbu, ktorú vídame na fotografiách z vesmíru...

        • Vzácna návšteva predškolákov
          • Vzácna návšteva predškolákov

          • V tieto marcové dni už po tretí krát zavítali do našej školy predškoláci z MŠ mesta Nová Dubnica so svojimi pani učiteľkami, aby sa zoznámili nielen s prvákmi, ale vyskúšali si, aký je to pocit učiť sa vo veľkej škole. Ako už tradične pri ich poslednej „škôlkarskej návšteve“ sme pre veľkých predškolákov pripravili tvorivé dopoludnie v Školskom klube detí. Deťúrence si vlastnoručne vyrábali pestré jarné kvietky a do svojich domovov tak priniesli jarnú atmosféru. A nielen to. Súťažili, športovali, plnili disciplíny, kde ukázali šikovnosť, obratnosť a rýchlosť. Po splnení školáckych úloh a prezretí oddelení, v ktorých sa klubáci hrajú, oddychujú i učia, sa pobrali do svojej škôlky. Ďakujeme všetkým zúčastneným za príjemné prežité chvíle. Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší. A na všetky detičky sa veľmi tešíme 9. a 10. apríla 2019, (utorok a streda) v čase od 14:30 – 17:30 hod. na zápise do školy.

        • Pokyny pre deviatakov
          • Pokyny pre deviatakov

          • Do 11.2.2019 – žiaci nahlásia svoj definitívny záujem o učebné a študijné odbory vrátane bilingválnych gymnázií, ktoré vyžadujú talentové skúšky a výchovný poradca im vytlačí prihlášku.

            Do 15.2.2019  odovzdajú rodičia výchovnému poradcovi podpísané a lekárom potvrdené prihlášky na SŠ, ktoré vyžadujú talentové skúšky.

            25.3. - 12.4.2019 – talentové skúšky

            Do 1.4.2019 – nahlásia žiaci svoj definitívny záujem na učebné a študijné odbory, ktoré nevyžadujú talentové skúšky.

            3. apríl 2019 (streda)  – TESTOVANIE 9 - 2019    

            Do  5.4.2019 – odovzdajú rodičia výchovnému poradcovi podpísané a lekárom potvrdené prihlášky na SŠ, ktoré nevyžadujú talentové skúšky.

            13.5.2019 – 1. kolo prijímacích skúšok 1.termín.

            16.5.2019 – 1. kolo prijímacích skúšok 2.termín.

            18.6.2019 - 2. kolo prijímacích skúšok na tie SŠ, ktoré v 1. kole nenaplnili svoj stav.

        • Pozvánka na Deň otvorených dverí
          • Pozvánka na Deň otvorených dverí

          • Radi by ste navštívili modernú školu a dozvedeli sa, ako sa v nej žije deťom a pedagógom?

            Tužíte nahliadnuť do všetkých zákutí školy a nasať tvorivú a priateľskú atmosféru?

            Chcete sa presvedčiť, ako v praxi realizujeme Komenského myšlienku škola hrou?

            Alebo by ste radi vybrali dobrú školu pre svojho budúcoročného prváčika?

            Potom ste srdečne vítaní na adrese Trenčianska 66/28 v Novej Dubnici, kde 19. marca 2019 od 13:00 do 17:00 hodín prebehne Deň otvorených dverí.

            Len pre Vás sa otvoria dvere moderných a účelne vybavených kmeňových tried prvého i druhého stupňa Základnej školy, kde si okrem iného môžete prezrieť práce našich žiakov. Príďte ku nám a pozrite si aj priestory školského klubu detí, kde väčšina prvostupniarov trávi popoludňajší voľný čas.

            V utorok 19. marca 2019, od 13:00 do 17:00 hod. sa na vás tešia pedagógovia a žiaci Spojenej školy sv. Jána Bosca.

        • Duchovná obnova prvákov
          • Duchovná obnova prvákov

          • Viete čo oddnes vedia naši prváci? Nie? No predsa to, že Boh stvoril človeka na svoj obraz...

            Prváci v dnešný deň prežili svoju druhú duchovnú obnovu, ktorá tematicky nadväzovala na tú, ktorú zažili v 1. polroku. Don Marek Michalenko, SDB sa deťúrencami rozprával o stvorení sveta. Poukázal na to, že máme byť vďační za to, že nás Boh stvoril, že nás má rád. Máme vzdávať vďaku za to, že On nás miluje stále, aj keď sa nerozhodneme správne. Boh je ten, ktorý nás stvoril, stará sa o nás. Božia láska je bezpodmienečná... Dnešnou dopoludňajšou témou boli Adam a Eva. Žiaci sa veku primeranou formou  dozvedeli, že muži a ženy majú síce rozdielne úlohy, muži sú silnejšie stvorenia, ochrancovia a ženy sa zas vyznačujú svojou starostlivosťou, jemnosťou a citom. Prváci pracovali v skupinách, vytvárali si makety, súťažili a pochopili, že nie je dôležité vyhrať, ale spoločne, v tíme sa zabaviť. Decká sa tak opäť niečo nové naučili, zažili čas, kedy sa aj mohli vzájomne spoznať a načerpať aj duchovne.

        • Hviezdoslavov Kubín - II. a III. kategória
          • Hviezdoslavov Kubín - II. a III. kategória

          • Aj v utorok 19. februára 2019 sme sa opäť presvedčili, že v našej škole máme veľa talentovaných recitátorov, ktorí dokážu oživiť umelecký text a zaujať ním poslucháčov. V tento deň sa totiž uskutočnilo ŠKOLSKÉ KOLO súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín - v II. a III. kategórii. Počas triednych kôl v ročníkoch 2. stupňa ZŠ vyučujúci slovenského jazyka a literatúry vybrali najtalentovanejších recitátorov a tí postúpili do školského kola. Najlepší súťažili v prednese poézie alebo prózy a boli rozdelení do dvoch kategórií podľa veku. (II. kategória: žiaci 5. a 6. ročníka ZŠ; III. kategória: žiaci 7. - 9. ročníka ZŠ) Ich výkony hodnotila odborná porota z radu pedagógov. Súťažiaci sa museli popasovať s trémou, ale pomohla im pri tom veľká chuť podať čo najlepší výkon. A mnohí naozaj veľmi prekvapili a zaujali. Niektoré výkony boli priamo profesionálne... Zistili sme, že viacerí zo súťažiacich ešte majú potenciál, ktorý musia ďalej rozvinúť a s ktorým v budúcnosti budeme pracovať. Preto sa už tešíme na ďalší ročník. Máme však nádej, že úroveň recitácie, výberu ukážok, vystupovania..., bude minimálne taká, akú predviedli súťažiaci v tomto: 65. ročníku. Ďakujeme všetkým zúčastneným za ich účasť a podané umelecké výkony Aj vďaka nim sme spoločne s literatúrou strávili veľmi príjemné popoludnie.

            A tu sú výsledky najlepších recitátorov v jednotlivých kategóriách:

             

            II. kategória - próza

            1. miesto: Patrícia Galková, 6. A - G. Futová, Máme problém s potvorami

            2. miesto: Veronika Bukovčáková, 5. A - B. Ferero, Skúška odvahy

            3. miesto: Natália Janeková, 5. A - M. Hlušíková, Dnešný deň nemal chybu

             

            II. kategória - poézia

            1. miesto: Filip Valt, 5. A - D. Hevier, Veľké myšlienky malého človeka

            2. miesto: Michaela Mišiaková, 6. A - M. Válek, Neviditeľné auto

            3. mieto: Filip Mičian, 5. A - I. Ďurčová, Rybársky kapitán

             

            III. kategória - próza

            1. miesto: Tamara Waldeckerová, 8. A - G. Futová, Poškoláci

             

            III. kategória - poézia

            1. miesto: Alena Čierna, 9. A - R. Dilong, Zátišie

            2. miesto: Samuel Šikulinec, 7. A - M. Lasica, Keď som išiel

            3. miesto: Jana Bulková, 7. A, M. Válek, Možno

        • Karneval v našej škole
          • Karneval v našej škole

          • Od Fašiang do Veľkej noci,
            vinšujem vám kratšej noci,
            cez deň slnka teplyho
            a zdravička pevnyho!
            Fašiangy sa krátia,
            viac sa už nevrátia!

            15. februárový deň sa v našej škole niesol vo veselom  tóne, veď  akoby aj nie! ... Fašiangy - čas zábavy, veselosti, sladučkých fánkov, šišiek, zabíjačkových špecialít, či maškarných plesov je predsa neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia. A takýto fašiangový karneval ako už tradične, nechýbal ani na našej škole. Decká 1. stupňa ZŠ si tento čas v plnosti užili. V telocvični školy to hýrilo pestrofarebnými maskami, tu sa objavil vodník, tam zase malá víla, kúzelník, či ježibabka. Celá škola sa premenila na rozprávkové a mytologické bytosti, ale i nežné princezné. Radosť bolo pozerať sa. No porota mala neľahkú úlohu. Sťažka bolo vybrať tú naj - top masku. Pani učiteľky po ťažkom rozhodovaní vyhodnotili najkrajšie masky, odmenili ich peknými cenami, a potom už nič nechýbalo k tomu, aby sa pravá fašiangová veselica za sprievodu DJ Adama Valta, Adriána Bruša a Adama Petláka mohla rozprúdiť na plné obrátky. Roztancované nožičky, vysmiate tváričky, veselá nálada a krásne zážitky. To sú asi najvýstižnejšie charakteristiky dnešného piatkového dňa.

        • Druhá návšteva predškolákov v našej škole
          • Druhá návšteva predškolákov v našej škole

          • Stalo sa už peknou tradíciou, že aj v novom kalendárnom roku ku nám zavítali škôlkari z Novej Dubnice. Ich prvá návšteva sa konala v mesiaci novembri, kedy zavítali do 1. triedy, zúčastnili sa na školskom vyučovaní, prezreli si priestory školy, dozvedeli sa, čo sa ich starší kamaráti v priebehu pár mesiacov v škole naučili... No a dnes ich čakala detská športová olympiáda. Decká skákali, zdolávali prekážky, behali... Atmosféra bola skvelá, malí predškoláci sa zo svojich atletických výkonov veľmi tešili. Všetky disciplíny zvládli na výbornú. Za svoje vynikajúce výkony si odniesli vecné ceny. A my sa už teraz tešíme na ich nasledujúcu návštevu v marci, kedy navštívia školský klub, niečo pekné si vyrobia a svoje výtvory si odnesú do svojich domovov. Tešíme sa na vás, deťúrence.

        • Tradičný fašiangový karneval - 15. február, telocvičňa školy
          • Tradičný fašiangový karneval - 15. február, telocvičňa školy

          • Všetkým deťom – veľkým, malým, na známosť sa dáva,že sa v našej škole chystá nevídaná sláva.Nech si na tú oslavu – krásavci a krásky prichystajú dopredu na karneval masky. Pozvaní sú: všetci prvostupniari, spolu so svojimi rodičmi, všetky deti (mladšie aj staršie) ktorí majú chuť prísť sa zabaviť! Najkrajšie karnevalové masky budú odmenené!!!

        • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - 1. kategória
          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - 1. kategória

          • Vo štvrtok 7.2. 2019 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v umeleckom  prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín. Na súťaži sa stretlo spolu šestnásť recitátorov, ktorí postúpili z triednych kôl, aby si zmerali sily v recitácii. Všetci súťažiaci predviedli svoje recitátorské majstrovstvo a právom si zaslúžili obrovskú pochvalu za predvedené výkony. V okresnom kole Spojenú školu sv. Jána Bosca, v I. kategórii budú reprezentovať žiaci: Juraj Markovič a Mytyáš Matouch, obaja z 3. A triedy. Juraj Markovič sa porote predstaví básňou Milana Rúfusa – Tieň. Matyáš Matouch sa predvedie ukážkou Valentína Šefčíka – Diagnóza lenivec. Obom našim nádejným favoritom držíme palce a prajeme veľa úspechov! A teraz vám prinášame výsledky a fotografie žiakov 1. stupňa základnej školy, ktorí súťažili v I. kategórii. (2. – 4. ročník)

            Poézia

            1. miesto: Juraj Markovič, 3. A

            2. miesto: Simon Molnár, 2. B

            3. miesto: Alex Gajdošík, 2. B 

            Próza

            1. miesto:  Matyáš Matouch, 3. A

            2. miesto:  Jakub Sadloň, 4. B

            3. miesto:  Ema Nižňanská, 3. A

        • 1. miesto v okresnom kole matematickej olympiády
          • 1. miesto v okresnom kole matematickej olympiády

          • V stredu 30. januára 2019 sa konal 68. ročník okresného kola matematickej olympiády. Základnú školu sv. Jána Bosca reprezentovali šiesti úspešní riešitelia školských. (traja žiaci z 5. A a traja žiaci z 9. A) V silnej konkurencii v MOZ 5 sa z počtu 10 zúčastnených škôl a 21 riešiteľov žiaci Martin KopeckýFilip Valt umiestnili na vynikajúcom 6. – 8. mieste. Žiak Matúš Hupčík obsadil 10. miesto. Všetkých nás veľmi teší obrovský úspech žiaka Mateja Kudlíka z 9. A, ktorý v MOZ 9 obsadil nádherné 1. miesto. No zahanbiť sa nedali ani ostatní dvaja deviataci.Michal Sadloň sa z počtu 5 zúčastnených škôl a 11 riešiteľov umiestnil na vynikajúcom 6. mieste. Matúš Kupka z 9. A triedy obsadil povzbudivé 9. miesto. Všetkým žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších úspechov. (nielen v matematike) Piatakom v ďalšom štúdiu v našej škole a deviatakom na zvolenej strednej škole.  

        • Deň polročnej klasifikácie
          • Deň polročnej klasifikácie

          • 31. január...

            Deň, kedy žiaci školy obdŕžali hodnotenie výchovno - vzdelávacích výsledkov za 1. polrok školského roka 2018/2019 a tiež deň, kedy slávime sviatok dona Bosca, patróna našej školy. (kňaza a vychovávateľa mladých a zakladateľa rehole saleziánov) O deviatej hodine ráno sa všetci žiaci Spojenej školy sv. Jána Bosca zišli v kostole na slávnostnej sv. omši, počas ktorej zazneli oslavné piesne na česť a slávu Božiu, v podaní nášho vynikajúceho speváckeho zboru. Po jej skončení, ako už býva tradíciou, si všetci prítomní vypočuli pásmo žiakov Gymnázia zo života don Bosca. Opäť sme sa dozvedeli niečo nové a zaujímavé o tomto mužovi, ktorý žil a pôsobil v Turíne, v okrajovej štvrti Valdocco, kde sa venoval výchove chudobných a opustených chlapcov. Zriadil pre nich stredisko na dobré využitie voľného času, dom, ktorý im poskytoval rodinné prostredie, dielne a triedy na výučbu remesla, a tiež kostol na modlitbu.
            A aký by to bol sviatočný deň, keby naše decká nezažili aj niečo hodnotné, čosi, na čo im ostanú krásne spomienky. Pre predškolákov a žiakov 1. stupňa ZŠ si herci z Divadla na hojdačke pripravili autorskú rozprávku „Posledný dinosaurus“, v ktorej boli spojené tradičné bábky, osvedčené inscenačné postupy – pesničky, činoherné aj interaktívne vstupy s aktuálnou témou príbehu, ktorú citlivo dávkovali práve pre najmenšieho diváka. Decká si so záujmom pozreli, ako dinosaurus Samo, putoval po svetadieloch, hľadal pravú rodinu a priateľstvá, cez zvieratká v príbehu spoznával svet. (svetadiely) Žiaci 2. stupňa ZŠ, Gymnázia a SOŠ si pozreli inscenáciu v podaní divadelného súboru Hugo z Pruského, na motívy hry autora Ivana Bukovčana - "Kým kohút nezaspieva". Predstavenie s veľmi silným etickým odkazom, ktorý je aktuálny v každej dobe, v sebe nieslo nesmiernu energiu a diváka vtiahlo do samotnej podstaty hry. Naši starší žiaci si tak so záujmom pozreli príbeh desiatich, veľmi rôznorodých ľudí, ktorí sa ocitli v medznej situácii, kedy im išlo o holý život... Toto naše krátke zdieľanie o prežitom dnešnom dni ukončíme citátom nášho patróna. „Urob, čo môžeš a ostatné urobí Boh. Ak pracuješ preňho, nenechá ťa v ťažkosti.“ Toto zo srdca prajeme všetkým nám!

        • 2. miesto v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko.
          • 2. miesto v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko.

          • V utorok 22. januára sa konal už 26. ročník okresného kola v prednese slovenskej povesti, pod názvom Šaliansky Maťko. Školských kôl sa zúčastnilo celkom 177 súťažiacich. Tí najlepší z nich, teda 27 recitátori sa smelo postavili pred 9 člennú porotu, aby predviedli svoje recitačné a rétorské výkony. Ukázali, ako vedia intonovať – najmä v opytovacích vetách, pracovať s pauzou, zmenou temporytmu, fabulovať a tiež, ako zvládnu, aby text „správne gradoval“. Našu školu v tejto súťaži reprezentovali žiačky Rebeka Gabčanová, z 5. A triedy a Patrícia Galková, zo 6. A triedy. V silnej konkurencii šiestačka Paťka Galková pod vedením p. učiteľky Mgr. Marianny Hradečnej obsadila s ukážkou od Moniky Srnkovej: Nitriansky hrad Vodník, v III. kategórii krásne 2. miesto. Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

        • Zážitková hodina prvouky u prvákov...
          • Zážitková hodina prvouky u prvákov...

          • Človek, ten má zmyslov päť, viem ich všetky naspamäť...

            Touto krátkou básničkou začínali naši najmenší žiaci hodiny prvouky. Hravým a zážitkovým vyučovaním sa naučili, ako a čím môžu vnímať svet okolo seba. Počas vyučovacích hodín sa dozvedeli veľa nového o jednom z piatich zmyslov aj k nemu prislúchajúcom orgáne. ... A teraz jedna otázka pre vás. Viete aj vy, ktoré zmyslové orgány človek má? Ak odpovedáte, že: zrak, čuch, chuť, sluch a hmat, vedzte, že je to správne. Ako odmenu za preukázané vedomosti vám prezradíme, že šikovné prváčence aktivity a cvičenia veľmi bavili. Najviac asi však ochutnávanie, veď presvedčte sa sami. Teší nás, že vyučovanie decká baví a prácu vo dvojiciach, ale i v skupine si naplno užívajú. Onedlho sa ku nim na návštevu vyberieme opäť. A veríme, že sa aj my od nich znova dozvieme veľa nových a užitočných informácií pre život.

        • Triedne aktívy
          • Triedne aktívy

          • V utorok 15.1. 2019 v čase od 15:45 - 17:30 hod. prebehnú triedne aktívy. (informácie o výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za 1. polrok šk. roka 2018/2019)

            Vaša účasť je žiaduca.

        • Živý betlehem v Spojenej škole sv. Jána Bosca
          • Živý betlehem v Spojenej škole sv. Jána Bosca

          • Vo štvrtok 20. decembra 2018 od 16.00 hod. v areáli Spojenej školy sv. Jána Bosca už po tretí krát ožil biblický príbeh „Živý Betlehem“, ktorý sa už tradične teší mimoriadnej obľube hostí a na toto nádherné podujatie sa prídu pozrieť návštevníci všetkých vekových kategórií zo širokého okolia trenčianskeho regiónu. Obraz narodenia malého Ježiška z maštaľky – tisíckrát stvárnený a predsa sa k nemu každý rok vraciame. Okrem Panny Márie, Jozefa, malého Ježiška, pastierov, nechýbali traja králi, koledníci a zbor anjelov. Prichádzajúci si vypočuli biblický text a v tomto uponáhľanom predvianočnom čase sa v tretí adventný týždeň nachvíľku zatavili, stíšili. Ani tento rok nechýbali živé zvieratká, ktoré už tradične zaujmú tých najmenších. Celé popoludnie bolo umocnené spevom známych vianočných piesní a kolied, zavinšovať prišli koledníci našej školy, rôznych vekových kategórií, od materskej, až po strednú školu. Teší nás, že svojimi vystúpeniami nás prišli podporiť aj bývalí absolventi. Všetci sme sa tešili z padajúcich snehových vločiek, stretnutiami so známymi i menej známymi a rodinnej pohody, ktorú toto podujatie vie vytvoriť. Hostia od nás odchádzali s krásnymi „drobnôstkami“, vianočným pečivom, oblátkami a hand made výrobkami, ktoré vytvorili šikovné rúčky nielen našich žiakov, ale aj ich rodičov. Ako každoročne, nechýbala vianočná kapustnica a výborný punč. A čo dodať záverom? Ďakujeme vám, že ste prišli, podporili nás  a strávili s nami tento adventný čas. Zo srdca vám i vašim drahým prajeme pohodu, mier, nekonečný pokoj a lásku. Lásku, ktorá sa opäť zrodí v jasličkách, ale i tú obyčajnú a tak vzácnu, rodiacu sa každý deň v našich srdciach. To je odkaz od žiakov a zamestnancov Spojenej školy sv. Jána Bosca  pre všetkých našich priaznivcov. Tak všetkým vám: milostiplné a požehnané vianočné sviatky!